Konferencija za novinare u povodu 10. Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice

posted in: Sample Data-Articles | 0

U povodu obilježavanja 10. Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, koja se obilježava svake godine krajem mjeseca januara, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla organizovala je konferenciju za novinare, na kojoj su predstavljene aktivnosti koje ova klinika planira sprovesti u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.Prisutne novinare pozdravila je prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla, istakavši da je u razvijenim zemljama rak grlića materice stavljen pod kontrolu, što nije slučaj sa zemljama u razvoju u kojima su preventivni programi nedovoljno zastupljeni, a svijest žena o značaju redovnih pregleda na niskom nivou.

Prema riječima prof. dr. Dženite Ljuce, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, rak grlića materice nastaje kao posljedica prisustva određenih tipova humanog papilomavirusa koji se prenosi seksualnim kontaktom. “Da bi promjene na grliću matrice izazvane ovim virusom prerasle u rak potrebno je nekoliko godina. Redovnim pregledima promjene se uočavaju u ranoj fazi, te se otklanjaju prije nego dođe do oboljenja. Stoga, ako ga možemo prevenirati pitamo se zašto se rak grlića materice nalazi na drugom mjestu po učestalosti u odnosu na ostale maligne bolesti kod žena. Razlog je u tome što u nekim zemljama nije razvijen skrining program, a u onima u kojima jeste žene ne shvataju njihov značaj i ne koriste ih”, kaže prof. dr. Ljuca, koja je novinarima predstavila plan aktivnosti koje će u cilju obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice sprovoditi Klinika za ginekologiju i akušerstvo. Kako je ovom prilikom istakla prof. dr. Ljuca aktivnosti će se odvijati u dvije faze: prva će biti u vremenskom periodu od 18. do 22. januara kada su uz koordinaciju ljekara ginekologa u saradnji sa Udruženjem ljekara porodične medicine u svim Domovima zdravlja TK planirane promocije i stručna predavanja, te postavljeni štandovi sa promotivnim matrijalom i anonimnim anketama. Druga faza se odnosi na posjete završnim razredima osnovnih i srednjih škola gdje će učenicima biti održana stručna predavanja o značaju redovnih pregleda i prevenciji raka grlića materice. Centralna aktivnost, koja je planirana za 20. januar, se odnosi na odlazak ljekara i medicinskih sestara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u Srebrenicu, gdje će za povratnice biti organizovani besplatni preventivni pregledi u cilju otkrivanja raka grlića maternice i biti uzeti brisevi za mikrobiološku analizu koje će obraditi Zavod za javno zdravstvo TK.

Po ugledu na aktivnosti vezane za prevenciju raka grlića materice u zemljama Evropske unije, a uz saradnju sa studentima Fakulteta tjelesnog odgoja, za 21. januar 2016. godine planiran je sat fitness treninga, koji će se održati u sali za fizički odgoj Fakulteta sa početkom u 18 sati.

O učestalosti javljanja karcinoma grlića materice u Tuzlanskom kantonu, kao i programu kontinuirane edukacije i ranog otkrivanja raka grlića materice, na konferenciji za novinare, govorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, doc. dr. Maida Mulić. Ona je takođe predstavila plan aktivnosti sa kojima se Zavod za javno zdravstvo TK priključuje Klinici za ginekologiju i akušerstvo u planiranim aktivnostima.

Na konferenciji, novinarima je prikazan i video materijal koji je u cilju podizanja svijesti žena o raku grlića materice urađen u saradnji sa Akademijom dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.