Peta postdiplomska škola ultrazvučne dijagnostike vrata

Peta postdiplomska škola ultrazvučne dijagnostike vrata

posted in: Vijesti | 0

U organizaciji JZU UKC Tuzla i Ljekarske komore Tuzlanskog kantona u periodu od 8. do 15. oktobra 2021. godine, u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centru Tuzla, održat će se peta postdiplomska škola ultrazvučne dijagnostike vrata.

Voditelj škole je prim. mr. sc. Izić dr. Belkisa, specijalista nuklearne medicine, a predavači su specijalisti iz oblasti nuklearne medicine sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti ultrasonografije.

Petnaest polaznika škole proći će teorijsku, a potom i praktičnu obuku, nakon čega će biti osposobljeni za samostalni rad.

Cilj organizatora škole ultrazvučne dijagnostike vrata je da se osavremeni i poboljša nivo ultrasonografije, kao i da se omogući kvalitetnija edukacija ljekara.

Prema riječima pomoćnika direktora za nastavu i naučnoistraživački rad, akademika, prof. dr. Šefika Hasukića, plan Sektora za naučnoistraživački rad i stručno usavršavanje UKC Tuzla je da pokrene što više tečaja i drugih vidova edukacije koji su za vrijeme pandemije bili u zastoju.
“Cilj nam je intenzivirati saradnju sa Ljekarskom komorom Tuzlanskog kantona i povećati broj edukacija. Pored tečaja ultrazvuka vrata koji započinje danas nedavno je uspješno završen tečaj ultrazvuka abdomena, a u završnoj fazi je i priprema tečaja iz elektromiografije”, kazao je u svom obraćanju prof. dr. Hasukić.

Voditelj škole prim. mr. med. sc. Izić dr. Belkisa je istakla da se u posljednje vrijeme javlja sve veći broj pacijenata sa oboljenjima štitne žlijezde te da je od izuzetnog značaja da ljekari primarne zdravstvene zaštite budu upućeni u problematiku ovog oboljenja. “Sve bolesti koje ne zahtjevaju tretman specijaliste nuklearne medicine mogu se tretirati na nivou domova zdravlja, s toga je jako bitna kontinuirana medicinska edukacija”, rekla je dr. Izić.