U UKC Tuzla završena vakcinacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa

U UKC Tuzla završena vakcinacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa

posted in: Vijesti | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je završena vakcinacija trećom, booster dozom vakcine protiv koronavirusa. Treću dozu vakcine proizvođača Pfizer primilo je 1133 zaposlenika UKC Tuzla.

Prema riječima prof. dr. med. sc. Šefika Hasukića, pomoćnika direktora za naučno istraživački rad i nastavu i koordinatora za vakcinaciju u UKC Tuzla, buster dozu vakcine su primili zaposlenici kod kojih je prošlo šest do osam mjeseci nakon druge doze vakcine. Kako je istakao prof. dr. Hasukić, organizacija vakcinacije je protekla uredno, tim zadužen za sprovođenje vakcinacije je isti tim koji je organizovao i vakcinaciju prvom i drugom dozom kada je vakcinisano oko 90 % zaposlenika.

Član tima za vakcinaciju, Anes Hadžiefendić je pojasnio da su zdravstveni radnici zbog prirode svog posla izloženi većem riziku od zaraze, te da se buster doza vakcine daje kako bi se podigao imuni odgovor za zaštitu od koronavirusa s obzirom da on vremenom počinje da slabi.

Dr. Denis Mršić, kao član tima za vakcinaciju aktivno je sudjelovao u cjelokupnom procesu imunizacije zaposlenika. On je rekao da je prema propisanoj proceduri prije vakcinacije vršena evidencija kandidata koji daju pisani pristanak, a potom se uzima anamneza. Nakon apliciranja vakcine vršen je nadzor vakcinisanih u trajanju od 15 minuta, do pola sata. Prema njegovim riječima, nije bilo zabilježenih težih komplikacija uzrokovanih apliciranjem vakcine.