Pet godina od rekonstrukcije i adaptacije Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti

Pet godina od rekonstrukcije i adaptacije Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti

posted in: Vijesti | 0

U prostorijama Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, juče je u prisustvu članova Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ obilježeno pet godina od rekonstrukcije i adaptacije prostora u kojem se nalazi Odjeljenje za hematologiju i onkologiju.

Prema riječima prim. dr. Amile Latifagić – subspecijaliste pedijatrijske hematologije i onkologije na ovom odjeljenju godišnje se hospitalizira oko petnaest pacijenata oboljelih od leukemije, tumora centralnog nervnog sistema i drugih maligniteta. Liječenje ovih pacijenata traje u prosjeku oko dvije godine, a proces praćenja od pet do deset godina, ovisno o stepenu i vrsti oboljenja. U proteklih pet godina na ovom odjeljenju je hospitalizirano do 100 djece koja su tokom liječenja boravila u pratnji roditelja.

“S ciljem da djeci oboljeloj i izliječenoj od raka budemo još veća podrška tokom liječenja i oporavka, Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti “PIPOL” sredinom 2021. godine u okviru Klinike za dječije bolesti otvorilo je i društveni, edukativno-razvojni Centar za psihosocijalnu pomoć i podršku za djecu oboljelu i izliječenu od raka i članove njihovih porodica u kojem djeca mogu ponovo osjetiti djetinjstvo, čari igre, učenja i druženja sa braćom i sestrama po bolesti. ” istakla je Amra Saračević, predsjednica Udruženja.

Tokom jučerašnje posjete, predstavnici Udruženja “PIPOL” su donijeli tortu i voće, sredstva za održavanje higijene i poklon paketiće za mališane oboljele od raka, te cvijeće i prigodne poklone za njihove majke kao i osoblje Odjeljenja za hematologiju i onklogiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.