U povodu obilježavanja Dana srca organizovana konferencija za medije

U povodu obilježavanja Dana srca organizovana konferencija za medije

posted in: Vijesti | 0

U povodu obilježavanja 29. septembra-Dana srca, Klinika za interne bolesti UKC Tuzla organizovala je niz aktivnosti u okviru kojih je vršeno besplatno mjerenje parametra krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi, te podijeljen informativni materijal o faktorima rizika, ali i mogućnostima prevencije kardiovaskularnih oboljenja.
Također, Klinika za interne bolesti, u saradnji sa Klinikom za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla danas je održala konferenciju za medije sa ciljem ukazivanja na značaj prevencije i kontrolu rizikofaktora čime bi se smanjila smrtnost uzrokovana kardiovaskularnim oboljenjima.

Načelnik Klinike za interne bolesti, dr. med. sc. Mirsad Selimović je istakao da su aterosklerotske kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok prijevremene smrti kako u svijetu, tako i kod nas i pogađaju približno podjednako muškarce i žene. Prema njegovim riječima, od ukupnog broja smrtnih ishoda koji se dogode prije 75 godine života, kardiovaskularna oboljenja su uzrok smrtnosti kod 42% muške populacije i 38% kod žena, što ih kao takve stavlja u vodeće uzroke morbiditeta i mortaliteta. “Naša misija je zadovoljstvo svakog pacijenta pružanjem najkvalitetnijih zdravstvenih rješenja za njihove zdravstvene probleme, a vizija nam je da i u narednom periodu budemo sinonim za uspješnost kod liječenja srca i krvnih sudova kako profesionalnim pristupom, tako i kvalitetom uslužne djelatnosti prema svim pacijetima”, rekao je dr. med. sc. Selimović.

Doc. dr. Mugdim Bajrić, načelnik Klinike za invazivnu kardiologiju u svom obraćanju je istakao da Univerzitetski klinički centar Tuzla raspolaže sa savremenom opremom i stručnim kadrom kada su u pitanju dijagnostika i liječenje kardiovaskularnih oboljenja. Prema njegovim riječima, liječenje ovih oboljenja je jako skupo, ali prevencija nije, te je potrebno akcenat stavljati na prevenciju, češće kontrole i više fizičke aktivnosti, te na taj način smanjiti smrtnost uzrokovanu kardiovaskularnim oboljenjima.

Svjetska federacija za srce ove godine Dan srca obilježava pod sloganom “Koristi srce”. Slogan služi da ukaže na značaj korištenja srca za sebe, za prirodu, za čovječanstvo, za bolju prehranu, za tjelesnu aktivnost i prestanak pušenja.