Na konferenciji za novinare najavljena kampanja “Svaki dres svoju priču nosi”

Na konferenciji za novinare najavljena kampanja “Svaki dres svoju priču nosi”

posted in: Vijesti | 0

U prostorijama Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla danas je održana konferencija za novinare u povodu pokretanja kampanje „Svaki dres svoju priču nosi“, koju će inicijator kampanje i filantrop Sead Mulić, realizovati u partnerstvu sa Fondacijom tuzlanske zajednice i Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla.

Kao pasionirani kolekcionar koji dresove poznatih sportista skuplja već preko dvije decenije, Mulić će svoju bogatu kolekciju, od preko sto dresova, staviti na aukciju kako bi se prikupila sredstva za nabavku aparata za mehaničku ventilaciju na Odjeljenju intenzivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

„Još davne 1994. godine sam dobio svoj prvi dres. Kako je vrijeme prolazilo bilo ih je sve više i više i nikada mi nije palo na pamet da ih prodam, jer su za mene oni od neprocjenjive vrijednosti. Međutim kad sam u maju mjesecu dobio novi dres, u razgovoru sa suprugom došao sam na ideju o aukciji i pomoći mališanima. Kako smo željeli da to bude transparentno i ozbiljno za partnere smo odabrali UKC Tuzla i Fondaciju tuzlanske zajednice. Aukciju organizujemo na facebook grupi, gdje će se moći pronaći sva pravila i načini učešća za one koji odluče podržati ovu našu priču“, rekao je Sead Mulić, bivši rukometaš koji je inicirao kampanju.

V.d. načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, doc.dr.med.sc.Lejla Osmančević, istaknula je da se na ovoj klinici 2009. godine formiralo Odjeljenje neonatalne i pedijatrijske intenzivne terapije i njege, te da se, koliko su to uslovi dozvoljavali, razvijalo i osavremenjavalo, kako prosotorno, tako kadrom, a djelimično i opremom. “Kroz ovo odjeljenje u prosjeku godišnje prođe između 400 i 500 malih pacijenata, od toga jedna četvrtina zahtijeva mehaničku vrentilaciju i to su uglavnom djeca neonatalne dobi, odnosno djeca nakon prijevremenog rođenja“, istakla je doc. dr. Osmančević.

Rad na ovom odjeljenju odlikuje velika neizvijesnost u borbi za život pacijenata, smatra prof.dr. Devleta Hadžić, šefica Odjeljenja intenzivne njege Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. „Mi smo akreditirano odjeljenje, treći nivo intenzivne terapije, sa svom opremom koja se mora održavati i obnavljati. Predvidjeti potrebu za mehaničkom ventilacijom ne može niko, nigdje, jer u momentu možete imatu tri para blizanaca ili ni jednog pacijenta. Dakle ovih aparata nikad ne može biti dovoljno, niti viška. Mi ih trenutno na odjeljenju imamo deset i konstantno su u upotrebi. Ja sam posebno sretna jer naši građani zaista osjećaju iskonsku potrebu da pomažu i ja sam im na tome od srca zahvalna“, izjavila je prof. dr. Hadžić.

Kampanja „Svaki dres svoju priču nosi“ ima za cilj da kroz aukciju i podršku građana prikupiti 50.000 KM za nabavku pomenutog aparata putem online platforme za prikupljanje donacija https://doniraj.ba/project/view/svaki-dres-svoju-priu-nosi , ali i putem Facebook grupe (https://tinyurl.com/39fkxa9b ) na kojoj će biti realizirana aukcija.

Fondacija tuzlanske zajednice ima bogato iskustvo u realizaciji filantropskih kampanja za prikupljanje sredstava za sufinansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, te će uz podršku UKC Tuzla i inicijatora kampanje pružiti podršku realizaciji kampanje s ciljem osiguravanja transparentnosti i mobiliziranja sredstava iz lokalnih resursa.

Direktorica Fondacije Jasna Jašarević prilikom svog obraćanja je istakla da je dugogodišnje iskustvo Fondacije u udruživanju sa ljudima koji su istinski filantropi, pokazuje solidarnost našeg društva: „Trudimo se da aktivistima damo prostor da pomognu svima kojima je pomoć potrebna, a našu platformu za online donacije vidimo kao odličan alat da se na transparentnan način podrže kvalitne inicijative u našoj zajednici. Stoga ovakva jedna lijepa priča opravdava postojanje te platforme. Mi čvrsto vjerujem da će kampanja biti uspješna, transparentna, a sredstva namjenski utrošena, budući da će Fondacija na sebe preuzeti nabavku aparata i pregovore s dobavljačima. Nama je čast i veliko zadovoljstvo da smo se okupili svi u duhu solidarnosti, kako bismo pomogli našoj djeci,“, kaže direktorica Fondacije, Jašarević.