U Tuzli obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

U Tuzli obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

posted in: Vijesti | 0

Klinika za dječije bolesti JZU UKC Tuzla i Studensko vijeće MEDICUS Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli organizovali su aktivnosti kojim su obilježili Svjetski dan prijevremeno rođene djece.
Tim povodom, danas su na platou ispred Klinike za dječije bolesti, puštanjem ljubičastih balona u zrak poslali simboličnu poruku da svako prijevremeno rođeno dijete ima šansu da se vine visoko u nebo ako ima dobru zdravstvenu zaštitu i ako se njegovim rođenjem ne bavi samo porodica, nego cijela društvena zajednica.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine se rodi oko 15 miliona prijevremeno rođene djece, a ljubičasta boja koja je simbol obilježavanja ovog dana predstavlja osjetljivost i izuzetnost.
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, što je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.
Predsjednica Udruženja pedijatara BiH, prof. dr. Fahrija Skokić, istakla je da se ove godine Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođene djece obilježava pod sloganom “Ljubav i blizina roditelja najbolji su lijek” , te da se upravo to i primjenjuje u praksi, odnosno da se majke i djeca ne odvajaju, a da su uz njih i zdravstveni profesionalci koji kroz kontinuiranu zdravstvenu edukaciju doprinose unapređuju kvalitete života prijevremeno rođenih i njihovih roditelja.