Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla uručen dijalizni aparat

Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla uručen dijalizni aparat

posted in: Vijesti | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla održana je konferencija za novinare u povodu nabavke aparata za akutnu hemodijalizu djece koji je namjenjen za potrebe Klinike za dječije bolesti.

Vrijednost donirane opreme iznosi 50 000 KM, a sredstva za nabavku aparata za hemodijalizu obezbjeđena su u saradnji organizacije Al Najat iz Kuvajta i Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Donirana oprema će služiti za akutnu hemodijalizu djece sa nefrološkim problemima, od dojenačke dobi do uzrasta adoloscencije. Također, koristit će se i za dijalizu djece oboljele od raka koja nerijetko imaju nefrološke komplikacije, kao posljedicu liječenja malignih bolesti.

Prema riječim načelnice Klinike za dječije bolesti, doc. dr. Lejle Osmančević, u Odjeljenju intenzivne terapije ove klinike trenutno se na hospitalizaciji nalazi djevojčica uzrasta od 15 godina koja se liječi od akutne limfoblastne leukemije i koja ima zatajenje bubrega, te joj je prijeko potrebna akutna hemodijaliza. Istakla je važnost nabavke ovog dijaliznog aparata, te uputila riječi zahvalnosti narodu Države Kuvajt i Udruženju Srce za djecu za ovu donaciju.

U svom obraćanju novinarima, šef Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti, prim. dr. Amila Latifagić je istakla da u Federaciji Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou od malignih oboljenja oboli oko 140 djece uzrasta od 0 do 19 godina. Među vodećim malignitetima su tumori mozga, limfomi, neuroblastomi i tumori bubrega, od kojih određeni broj slučajeva zahtjeva urgentnu intervenciju.