Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

posted in: Vijesti | 0

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, zdravstveno osoblje Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla i Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini organizovali su niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije.

U tržnom centru Omega, za građane Tuzle, upriličili su besplatno savjetovanje, mjerenje krvnog pritiska, te testiranje na HIV, Hepatitis B i Hepatitis C.

Prema riječima, dr. Denisa Žepića, infektologa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, odziv građana je bio izuzetno dobar, te su iskorišteni svi planirani brzi testovi na HIV, Hepatitis B i Hepatitis C.

HIV predstavlja virus ljudske ili humane imunodeficijencije koji narušava imunitet osobe zbog čega ona postaje podložna razvoju oportunističkih ili bilo kojih drugih zaraznih oboljenja. Ukoliko se pravilno ne tretira HIV može dovesti do nastanka posljednje faze infekcije, odnosno obolijevanja od AIDS-a.

Tema ovogodišnjeg dana borbe protiv HIV/AIDS-a je “Izjednačiti”, a odnosi se na stalne ekonomske, društvene, kulturne i pravne nejednakosti i izazove koje nameću pandemija COVID-19 i druge globalne krize i zahtjevaju obnavljanje napora da se održi vidljivost HIV-a i da se okonča AIDS kao prijetnja javnom zdravlju.

Testiranje i rano otkrivanje infekcije je važna preventivna mjera, kako za individualno liječenje, tako i za sprečavanje širenja infekcije odnosno smanjenje broja novooboljelih osoba. Liječenje koje se započne rano je uspješnije.

U Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli nalazi se Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo, besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa gdje se pacijenti, tokom cijele godine, potpuno anonimno, mogu javiti za bilo kakvu vrstu pomoći.

Lijekovi koji se u BiH koriste za tretman ovakvih pacijenata su potpuno besplatni jer troškove finansiranja snosi kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja.