Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata F BiH

Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata F BiH

posted in: Vijesti | 0

Predstavnici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su Univerzitetski klinički centar Tuzla i tom prilikom održali sastanak sa direktorom UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Denijalom Tulumovićem i transplantacionim timom ove ustanove.

Tokom sastanka razgovaralo se o unapređenju transplant programa kako bi se postigao kontinuitet i povećao broj eksplantacija i transplantacija u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

U zaključku je navedeno da Univerzitetski klinički centar Tuzla kao vodeći transplantacioni centar u BiH ima educiran kadar koji se iznad svega vodi humanošću, profesionalnošću, etikom i entuzijazmom, te i sami žele da se unaprijedi program transplantacije, ali je potrebno raditi na unapređenju donorstva.

Tokom razgovora predloženo je da se organizuju sastanci sa predstavnicima federalne vlasti i drugih zdravstvenih ustanova, te u okviru koordinacionog tijela za transplant medicinu donese niz mjera i pravilnika koji bi za cilj imali unaprijediti transplant program.