UKC Tuzla u procesu (re)akreditacije

UKC Tuzla u procesu (re)akreditacije

posted in: Vijesti | 0

Tim vanjskih ocjenjivača Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), u periodu od 19. do 20. decembra 2022. godine, u svrhu (re)akreditacije obavio je prvu vanjsku ocjenu šest klinika Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Obavljen je vanjski pregled Klinike za interne bolesti, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, Klinike za urologiju, Klinike za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata i Klinike ginekologiju i akušerstvo.

Tim vanjskih ocjenjivača činili su: Almir Kovačević, Maida Fišeković, Umihana Sahačić i Mirela Jukić.

Prema riječima vanjskog ocjenjivača Almira Kovačevića, Univerzitetski klinički centar Tuzla je pionir u uspostavi sistema kvaliteta jer je kao ustanova ovog tipa i veličine u Bosni i Hercegovini koja je prošla kroz sveukupan proces akreditacije i time postala prvi klinički centar akreditovan u Federaciji BiH. “UKC Tuzla se ponovo iskazala kao primjer kada je u pitanju procenat ispunjenosti standarda za uspostavljen sistem kvaliteta”, rekao je Almir Kovačević, vanjski ocjenjivač ispred Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. med. sc. Denijal Tulumović se zahvalio vanjskim ocjenjivačima koji su pokazali objektivnost i profesionalnost u svom pristupu prilikom kontrole kvaliteta i ocjenjivanja pomenutih klinika. Direktor Tulumović se ujedno zahvalio i zaposlenicima Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

“Želim istaći zadovoljstvo koje osjećam jer naši zaposlenici su zaslužili ovo priznanje iz razloga što svakodnevno obavljaju zahtjevan, težak i odgovaran posao. Zato im od srca čestitam, ali i zahvaljujem na nesebičnom angažmanu koji su uložili da bi naša ustanova uspješno prošla kroz proces akreditacije”, rekao je u svom obraćanju direktor Tulumović.