Najavljene aktivnosti kojima će biti obilježen Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije

Najavljene aktivnosti kojima će biti obilježen Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije

posted in: Vijesti | 0

U povodu obilježavanja Dana podrške oboljelima od epilepsije Klinika za neurologiju UKC Tuzla pridružuje se svjetskoj zajednici u aktivnostima koje će biti sprovedene u cilju pružanja podrške oboljelim.

Tim povodom, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su najavljene planirane aktivnosti, ali i novinarima predstavljeni izazovi i problemi sa kojima se suočavaju oboljeli od epilepsije i njihove porodice.

Epilepsija je oboljenje koje je unatoč razvoju medicine i danas stigmatizirano zbog predrasuda. Pacijenti često i taje svoje oboljenje jer nailaze na nerazumjevanje i izoliranost od strane okoline u kojoj žive. Stigma je duboko ukorijenjena u našoj tradicionalnoj svijesti, stoga cilj organizatora današnje konferencije, ali i aktivnosti koje svake godine tradicionalno sprovode zaposlenici Klinike za neurologiju UKC Tuzla, jeste zdravstveno prosvjećivanje šire javnosti, ali i pružanje podrške oboljelima kako bi ostvarili adekvatan kvalitet života i bili ravnopravni članovi društva.

Prema riječima načelnice Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof. dr. Aide Šehanović, epilepsija je najčešći ozbiljni poremećaj moždane funkcije od koje boluje preko 6 miliona ljudi u Evropi, a svake godine se dijagnostikuje 300 hiljada novih slučajeva.

“Prema Deklaraciji o epilepsiji koja je 2011. godine upućena u Evropski parlament, uz ispravno liječenje oko 70% osoba sa epilepsijom ne bi trebalo imati epileptičke napade. Međutim, 40% oboljelih u Evropi nema nikakvo ili ima neadekvatno liječenje. Stigme i predrasude su još jako izražene, te veliki broj djece sa epilepsijom ima probleme u školi ili nakon toga pri zaposlenju”, istakla je prof. Šehanović.

O Epilepsiji kao oboljenju, dijagnostici i liječenju, ali i značaju edukacije, te rušenju stigmi govorila je prim. dr. med. sc. Larisa Kovačević, šef Odjeljenja opšte neurologije UKC Tuzla.

Novinarima su se obratile i dr. Leila Avdić, specijalista neuropsihijatar i mr. med. sc. Lejla Zonić, specijalista neuropsihijatar, koje su predstavile aktivnosti kojim će ove godine Klinika za neurologiju obilježiti 26. mart – Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije.

Uz saradnju sa Dance studiom LaLuna, Klinika za neurologiju UKC Tuzla, u nedjelju, 26. marta 2023. godine, u Bingo City Centru od 12 sati, uz druženje, ples i edukaciju obilježit će Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije.