Prof. dr. Nermin Salkić izabran za predsjednika Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH

Prof. dr. Nermin Salkić izabran za predsjednika Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH

posted in: Vijesti | 0

Prof. dr. med. sc. Nermin Salkić, gastroenterohepatolog Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla izabran je za predsjednika Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine.

Izbor predsjednika Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine upriličen je na redovnom sastanku Skupštine i Upravnog odbora održanog 30. juna u Banja Luci.

Prof. dr. Salkić je jednoglasno izabran za predsjednika ove Asocijacije na period od naredne četiri godine. Takođe, sjedište Asocijacije će u naredne četiri godine biti u Tuzli.

Prof. Salkić je specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije, a istovremeno redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli. U svojoj karijeri, pored unapređenja i uvođenja novih i inovativnih procedura i pristupa iz oblasti gastroenterologije, hepatologije, ultrazvuka i endoskopije, promocije korištenja novih metoda edukacije ljekara svih profila, ima i impresivnu bibliografiju koja uključuje dvije autorske knjige, koautorstvo na četiri druge knjige, te preko 60 naučnih radova objavljenih u prestižnim medicinskim časopisima širom svijeta.

Izbor prof. dr. Nermina Salkića za predsjednika Asocijacije će doprinijeti unapređenju dijagnostike i tretmana bolesti probavnog sistema, ali i razvoju strategije Asocijacije u pogledu kreiranja nacionalnih programa prevencije raka debelog crijeva, potpunog iskorijenjivanja hroničnog virusnog hepatitisa, kao i edukacije ljekara i medicinskih sestara na polju bazične probavne endoskopije i ultrazvuka.