U UKC Tuzla obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U UKC Tuzla obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

posted in: Vijesti | 0

U organizaciji Odjeljenja za endokrinologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla danas je obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije svjetski dan šećerne bolesti obilježava se na 14. novembar već punih dvadeset dvije godine.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2021.-2023. godine je „Dostupnost zdravstvene zaštite“.

U 2023. godini, naglasak kampanje usmjeren je na važnost prepoznavanja rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2 kako bi se spriječio i usporio razvoj komplikacija. Također, cilj obilježavanja ovog datuma je skrenuti pažnju javnosti na značaj pravovremene dijagnostike i liječenja.

Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes trenutno u svijetu od dijabetesa boluje preko 537 miliona ljudi, u dobi od 20 do 79 godina starosti.

Za razliku od dijabetesa tipa 1 koji se ne može prevenirati, na pojavu dijabetesa tipa 2, osim genetskih faktora mogu uticati različiti životni faktori. Na dob ili genetsku predispoziciju ne može se utjecati, ali na faktore rizika poput sjedilačkog načina života, prekomjerne tjelesne težine, prehrambenih navika i pušenja može, stoga Međunarodna federacija za dijabetes preporučuje zdrave životne navike.