Predstavljeni rezultati rada Klinike za kardiovaskularne bolesti u tretmanu akutnog infarkta miokarda

posted in: Sample Data-Articles | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, u organizaciji Klinike za kardiovaskularne bolesti, danas je održana konferencija za novinare. Tema konferencije su bili jednogodišnji rezultati Klinike za kardiovaskularne bolesti u tretmanu akutnog infarkta miokarda putem primarne perkutane koronarne intervencije. Konferenciji su prisustvovali doc. dr. Nešad Hotić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Elmir Jahić, V.D. načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti, doc. dr. Ramiz Hajrić, kardiolog i Saša Lukić, kardiolog. Prilikom obraćanja direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić je predstavio aktivnosti koje Univerzitetski klinički centra Tuzla realizira u cilju zadovoljstva pacijenata i proširenja zdravstvenih usluga.

Takođe je podsjetio na rezultate koje je UKC Tuzla  postigao u proteklih godinu i po dana.
Govoreći o tretmanu pacijenata sa infarktom miokarda na Klinici za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla doc. dr. Elmir Jahić je naglasio da preko 54% smrtnih ishoda  u BiH bude uzrokovano kardiovaskularnim bolestima, a da je pola od njih uzrokovano infarktom miokarda.
“Akutni infarkt miokarda je relativno česta, urgentna bolest koja nastaje kao poslijedica začepljenja koronarne arterije, što može rezultirati malignim poremećajima srčanog ritma, nastanku srčane slabosti, te u konačnici smrti. Ukoliko se pacijenti sa akutnim infarktom miokarda ne tretiraju adekvatno ili na vrijeme smrtnost od ove bolesti je značajno velika, a preživjeli pacijenti nose visok stepen invalidnosti. Postoji nekoliko načina tretmana akutnog infarkta mikarda, ali najefikasniji metod je primarna perkutana koronarna intervencija. To je minimalno invazivna metoda kojom se otklanja uzrok tromba u arteriji,  postavljanjem koronarnog stenta na mjesto začepljene arterije i vrši uspostava normalnog protoka krvi kroz koronarne arterije. Ova procedura se izvodi tzv. perkutanim putem, odnosno putem arterije na podlaktici”, pojasnio je doc. dr. Elmir Jahić, te dodao da se najbolji terapijski uspjeh postiže ukoliko se procedura uspije uraditi unutar jednog sata od početka simptoma, a najkasnije u toku 12 sati od nastanka infarkta.

Tretman akutnog infarkta miokarda, putem primarne perkutane koronarne intervencije, na Klinici za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla, se sprovodi već dugi niz godina, ali u posljednjih godinu dana uspostavljen je i princip rada  24 sata dnevno, sedam dana u sedmici. “Klinika za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla je vodeći interventni centar u tretmanu akutnog infarkta miokarda. Imamo četiri visokosofisticirana interventna tima i unazad godinu dana, kako naš centar funkcionira po principu 24/7, tretirali smo 221 pacijenta sa akutnim infarktom miokarda. Na taj način smo značajno smanjili postotak smrtnosti i invaliditeta, kao i broj dana ležanja pacijenata u bolnici”, rekao je dr. Jahić i istakao da se na Klinici za kardiovaskularne bolesti  preko 70% koronarografija i PPCI izvodi transradijalnim pristupom, odnosno putem arterije na podlaktici, što ima niz prednosti.