Obilježena 10. godišnjica transplantacija matičnih ćelija hematopoeze u UKC Tuzla

posted in: Sample Data-Articles | 0

Uz veliki broj zvanica juče je u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla u Tuzli održan Simpozij u povodu obilježavanja 10. godišnjice prve transplantacije koštane srži u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Liječenje malignih i nemalignih hematoloških oboljenja, primjenom autologne i alogene transplantacije matične ćelije hematopoeze se u UKC Tuzla provodi od 2004. godine. Od tada do danas na Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla ukupno je urađeno 80 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, od čega 69 autolognih i 11 alogenih.

“JZU UKC Tuzla je jedini centar u Bosni i Hercegovini u kojem se obavljaju transplantacije matičnih ćelija hematopoeze. Transplantacija matične ćelije hematopoeze je visokosofisticirani modalitet liječenja koji može dovesti do izliječenja brojnih hematoloških i nehematoloških, malignih i nemalignih oboljenja, gdje je konvencionalna terapija insuficijentna. Za izvođenje ove sofisticirane procedure bio je potreban  angažman velikog broja educiranog zdravstvenog kadra, kvalitetna organizacija, ali i oprema, kako bi se  danas moglo govoriti o uspješnom projektu”, istakao je u svom govoru direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc.dr. Nešad Hotić.
 
Prema riječima doc. dr. Aide Arnautović Čustović, koordinatora tima za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze UKC Tuzla, prije deset godina tim ljekara Odjeljenja za hematologiju je prvi put izveo alogenu transplantaciju koštane srži. “Prvo smo postavili ciljeve, potom smo krenuli u njihovu realizaciju, vodeći se strukom i naukom i danas imamo rezultate našeg rada. Klinika za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla ima rezultate koji pokazuju da pratimo aktuelne trendove  klinika sjeveroistočne Evrope”, kaže doc. dr. Čustović.

Počasni gost Simpozija bio je prof. dr. Milomir Malešević, koji je predvodio tim ljekara koji su uradili prvu transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze u UKC Tuzla.

“Danas sam posebno zadovoljan, sretan i ponosan jer sam u sredini gdje smo prije deset godina uradili nešto što se može nazvati i cijeniti kao jedan nemjerljivo veliki iskorak naprijed. U deset godina se promijenilo dosta toga u transplantacionoj hematologiji kako u svijetu, tako i na Balkanu. Ovim ljekarima treba omogućiti da naprave slijedeći iskorak, rekao je  ovom prilikom prof. dr.  Malešević.