Otvoren Centar za medicinsku prevenciju ovisnosti

posted in: Sample Data-Articles | 0

U prisustvu velikog broja zvanica danas je otvoren Centar za medicinsku prevenciju ovisnosti u Klinici za psihijatriju JZU UKC Tuzla.
Otvaranjem Centra za medicinsku prevenciju ovisnosti menadžment UKC Tuzla i uposlenici Klinike za psihijatriju UKC Tuzla žele omogućiti liječenje opijatskih ovisnika koji se nakon početog tretmana vraćaju u porodicu i društvo nastavljajući život u regularnim emocionalnim i socijalnim ulogama koje imaju. O ideji i realizaciji uvođenja medicinskog modela zamjenske terapije opijatske ovisnosti primjenom Tuzlanskog modela liječenja govorio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla doc. dr. Nešad Hotić.

“U cilju pronalaska što efikasnije terapije za naše pacijente, uposlenici Klinike za psihijatriju UKC Tuzla su 2002. godine uspostavili saradnju sa Klinikom za ovisnosti Univerzitetske bolnice u Orebru u Švedskoj. Kroz tu saradnju profilirana je doktrina zahvaljujući kojoj  je 2009. godine, implementiran projekat Tuzlanski model liječenja opijatske ovisnosti. Ovaj model liječenja je prepoznat ne samo u našem kantonu, nego i u drugim kantonima širom Federacije, ali i Republike Srpske i  Brčko Distrikta. Takođe, imali smo i dva pacijenta iz Republike Srbije. Otvaranje Centra za medicinsku prevenciju ovisnosti  pozitivno će uticati na  promjene u pristupu psihoterapijskim modelima liječenja ovisnosti i prevazilaženja psihičkih tegoba kao posljedica recidiva”, ističe doc. dr. Hotić.
Sanaciju i opremanje Centra za medicinsku prevenciju ovisnosti na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, realizovao je Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini putem projekta „Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini“, koji je finansiran od strane Globalnog fonda za borbu protiv HIV/AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Prisutnima se obratila i gospođa Lindsey Cole, predstavnica Globalnog fonda za borbu protiv AIDS- a, tuberkuloze i malarije, koja je istakla da je Centar za medicinsku prevenciju ovisnosti vrlo bitna komponenta u liječenju ovisnika o psihoaktivnim supstancama.  
O značaju Centara za medicinsku prevenciju ovisnosti i projektu Tuzlanskskog modela liječenja opijatske ovisnosti govorio je prof. dr. Izet Pajević, načelnik Klinike za psihijatriju UKC Tuzla. “Centar za medicinsku prevenciju ovisnosti  u budućnosti treba da obuhvati i medicinsku prevenciju drugih vrsta ovisnosti u kliničkim okvirima, ali i edukativni i istraživački rad. Naša vizija podrazumjeva tretman i podršku do potpunog izlječenja ove teške bolesti što je moguće ostvariti samo kroz integrativni, holistički i timski pristup u našem radu”, kaže prof. dr. Pajević i dodaje da Centar za medicinsku prevenciju ovisnosti nije ustanova koja može zamjeniti Zavod za bolesti ovisnosti TK čije formiranje je zadaća lokalnih vlasti, ali  može biti temelj njegovog razvoja.