Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

posted in: Vijesti | 0

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, zdravstveno osoblje Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla i Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini organizovali su niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije.

Uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera u TC Omega za građane Tuzle upriličili su besplatno savjetovanje, mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, te testiranje na HIV, Hepatitis B i Hepatitis C.
Prema riječima, dr. Denisa Žepića, infektologa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, odziv građana je bio izuzetno dobar, te su iskorišteni svi planirani brzi testovi na HIV, Hepatitis B i Hepatitis C.
Prema rezultatima jedan test je bio na granici pozitivnog rezultata na Hepatitis B, ali kako je istakao dr. Žepić to ne znači da je osoba pozitivna, ali je svakako upućena na dodatnu pretragu u nadležnu kliniku.
Pomenuti slučaj ukazuje na važnost pravovremenog testiranja, te utvrđivanja statusa kod svakog pojedinca.
Testiranje na HIV, ali i oblike hepatitisa savjetuje se svim osobama koje se zbog vrste zanimanja nalaze u rizičnoj kategoriji, kao što su nap. zdravstveni radnici, policajici i vatrogasci, ali i promiskuitetnim osobama i intravenskim ovisnicima.
HIV predstavlja virus ljudske ili humane imunodeficijencije koji narušava imunitet osobe zbog čega ona postaje podložna razvoju oportunističkih ili bilo kojih drugih zaraznih oboljenja. Ukoliko se pravilno ne tretira HIV može dovesti do nastanka posljednje faze infekcije, odnosno obolijevanja od AIDS-a.
Prvi slučaj infekcije HIV-om u BiH je zabilježen 1986. godine i do danas je prisustvo virusa u organizmu potvrđeno kod skoro 500 osoba od kojih je između 160 i 170 razvilo AIDS, a 65 je izgubilo život.
U Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli nalazi se Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo, besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa gdje se pacijenti, tokom cijele godine, potpuno anonimno, mogu javiti za bilo kakvu vrstu pomoći.
Prema podacima Savjetovališta na godišnjem nivou se otkrije dva do tri nova slučaja infekcije, a trenutno se na evidenciji nalazi 25 HIV pozitivnih pacijenta.
Lijekovi koji se u BiH koriste za tretman ovakvih pacijenata su potpuno besplatni jer troškove finansiranja snosi Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja.