Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u UKC Tuzla trećom dozom

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u UKC Tuzla trećom dozom

posted in: Vijesti | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla počela je vakcinacija trećom dozom vakcine proizvođača Pfizer.
Prema proceduri, prije vakcinacije vrši se evidencija kandidata koji daju pisani pristanak, a potom se uzima anamneza. Nakon apliciranja vakcine vrši se nadzor vakcinisanih u trajanju od 15 minuta do pola sata.
Prema riječima prof. dr. med. sc. Šefika Hasukića, pomoćnika direktora za naučno istraživački rad i nastavu i koordinatora za vakcinaciju u UKC Tuzla, organizacija vakcinacije teče po planu.
„Pošto smo imali veoma dobro iskustvo u vakcinisanju prvom i drugom dozom u UKC Tuzla, gdje je vakcinisano oko 90 % uposlenika, organizacija trećom dozom je protekla uredno i bez problema. Imamo prijavljenih oko 1600 uposlenika, što nije konačan broj, jer za određeni broj uposlenika nije prošao predviđeni vremenski rok od preležane infekcije koronavirusom, te je njihova vakcinacija planirana u narednom periodu“, istakao je prof. dr. Hasukić.
Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, buster doza vakcine preporučuje se kod svih koji su primili dvije doze vakcine. „S obzirom da smo mi zdravstveni profesionalci i stalno smo u kontaktu sa bolesnim shvatili smo ozbiljno preporuke, kao i studije koje su rađene i prihvatili smo vakcinaciju trećom dozom“, rekao je prof. dr. Šefik Hasukić.
Proces imunizacije trećom dozom u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli trajat će narednih nekoliko dana.