Obilježen Svjetski dan multiple skleroze

posted in: Sample Data-Articles | 0

Klinika za neurologiju UKC Tuzla u saradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze i ove godine, nizom aktivnosti na klinici  i u formi predavanja, aktivno se uključila u obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze. Svjetski dan multiple skleroze obilježava se zadnje srijede u mjesecu maju u više od 67 zemalja u cilju pružanja informacija javnosti o ovoj bolesti. Multiple skleroza je hronična, upalna, nezarazna, progresivna, multifokalna, demijelizirajuća, autoimuna bolest centralnog nervnog sistema  (bijele mase mozga i kičmene moždine) koja se može manifestirati različitim neurološkim simptomima, kao što su pad vida na jedno ili oba oka, duple slike, poremećaja ravnoteže, problemima sa mokrenjem, slabosti u nogama i rukama, ispadima senzibiliteta te čitavim nizom drugih simptoma.

Najčešće se javlja između 20-e i 40-e godine a rijetko ispod 15 i iznad 60 godina. MS se može pojaviti  u bilo kom životnom dobu, a najčešće se javlja u trećoj  ili četvrtoj deceniji, ima čak izračunata medijana to je 28 (28-a godina je najfrekventnija), pojasnio je prof dr.med.sci. Osman Sinanović, načelnik Klinike za neurologiju na konferenciji za novinare upriličenoj juče u povodu obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze.

“Incidenca multiple skleroze, odnosno broj novooboljelih u toku jedne godine na 100. 000 stanovnika za područje Tuzlanskog kantona se kreće oko 2,5. Znači mi u toku jedne godine imamo negdje oko 10 do 12 novootkrivenih, odnosno  novodijagnostikovanih pacijenata sa multiplom sklerozom. Prevalenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika se kreće oko 50 za područje Tuzlanskog kantona, što znači da mi pripadamo toj zoni visokog rizika za multiplu sklerozu”, rekla je prof. dr. med.sci. Mirjana Vidović.

 Uzročno liječenje multiple skleroze ne postoji, terapija, prvenstveno ako se misli na imunomodulatornu,  jako je skupa, u pravilu to je terapija koja se aplicira pacijentima i oboljelima sve dok pacijent ima benefita od te terapije. Procijenjena  godišnja terapija je oko 20.000-30.000 maraka, u zavisnosti od lijeka.  Nama svi lijekovi nisu na dispoziciji, obzirom da su neki lijekovi u procesu registracije. Ono što je važno reći je da lijekovi koji  se koriste najviše u tretmanu MS su interferoni, koji su zadnjih 20- tak godina u upotrebi i koji su dostupni i nama. Oni su registrovani  u okviru Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja, a mi imamo mogućnosti da naše pacijente,  kandidiramo za te lijekove. Isto tako mi moramo reći da tretman interferonom ili bilo kojim drugim imunomodulatornim lijekom,  ne znači da neko ko ima MS treba da bude i tretiran tom terapijom. Stvar je u tome da postoje isključivo i samo medicinski kriteriji kada mi možemo pretpostaviti da bi pacijent mogao imati koristi od te terapije, istakao je u svom obraćanju dr.Adnan Burina,mr.med.sci.

Ispred Udruženja oboljelih od multiole skleroze prisutnima se obratila  Vahida Hajdarbegović, sekretar Udruženja. “Udruženje obojelih od multiple skleroze je osnovano 2003. godine kao nevladina neprofitna organizacij koja okuplja i pomaže osobama oboljelim od ove bolesti i broji oko 300 članova. Već dugo godina bolujem od multiple skleroze i uz pomoć porodice, doktora i prijatelja uspješno se borim sa ovom bolešću. ” 

O značaju i ulozi medicinske sestre u dijagnostici, liječenju  i podršci oboljelim od multiple skleroze govorila je dipl.med.sestra Alma Vuleta, glavna sestra Klinike za neurologiju.