Otvorena Dnevna bolnica i Laboratorij kliničkih vještina

posted in: Sample Data-Articles | 0

Uz prisustvo velikog broja zvanica danas je upriličena ceremonija otvaranja Dnevne bolnice Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla i Laboratorija kliničkih vještina Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti ovom prilikom je izrazio veliko zadovoljstvo što se humanitarnoj akciji koju je pokrenula Klinika za zarazne bolesti odazvao veliki broj društveno odgovornih institucija i humanih ljudi. Zahvalio se donatorima i rekao da se Akcija prikupljanja sredstava za renoviranje i adaptaciju Klinike za zarazne bolesti ne završava danas, nego da novi radovi počinju već sutra i da će se sljedeća faza radova izvoditi na prostoru intenzivne njege.

Prisutnima se obratio i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić koji je podsjetio da je renoviranje Klinike za zarazne bolesti zapčeto prije pet godina, radovima na krovu ovog objekta, što je takođe predstavljalo veliku investiciju i rekao da će otvaranje Dnevne bolnice, kako za djecu tako i za odrasle, omogućiti efikasnost i efektivnost svih dijagnostičkih i terapijskih procedura pacijenata kojih boluju od infektivne bolesti, s namjerom da se što ekonomičnije i brže obave potrebne pretrage, bez dugog ležanja u bolnici.

Pored Dnevne bolnice Klinike za zarazne bolesti danas je upriličeno i otvaranje Laboratorija kliničkih vještina UKC Tuzla i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Prema riječima prof. dr. Elmira Čičkušića, dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Laboratorij kliničkih vještina će biti opremljen učilima pomoću kojih će studenti Medicinskog fakulteta ovladati neinvazivnim i invazivnim postupcima i vještinama neophodnim za dijagnostičke i terapijske postupke.

Prisutnima se obratio i prof. dr. Farid Ljuca, prorektor za naučno istraživački rad Univerziteta u Tuzli koji je rekao da Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli i UKC Tuzla čine simbiozu dvije institucije, ta da kvalitet jedne doprinosi kvalitetu druge institucije. “Otvaranjem Laboratorija kliničkih vještina dosežemo još jedan standard kvaliteta koji mora imati svaki dobro opremljen Medicinski fakultet u svijetu”, rekao je prorektor Ljuca.

Nakon obilazka prostorija Dnevne bolnice i Laboratorija kliničkih vještina uručene su zahvalnice donatorima.