Održana dvanaesta ORL škola

Održana dvanaesta ORL škola

posted in: Vijesti | 0

U organizaciji Klinike za bolesti uha, grla i nosa, hirurgiju glave i vrata UKC Tuzla u subotu, 5.11.2022. godine, održana je dvanaesta po redu ORL škola.

Glavna tema ovogodišnje ORL škole je rinosinusna hirurgija.

Pozvani predavači na ovom, za stručnu javnost, vrlo značajnom skupu bili su: prof. dr Aleksandar Perić iz Beograda, doc. dr Elvir Zvrko iz Pogorice, doc. dr Aleksandra Aleksić iz Banja Luke, doc. dr Alija Gežo iz Sarajeva i prof. dr. Fuad Brkić i prof. dr. Svjetlana Mujagić iz Tuzle.

Predsjednik organizacionog odbora ORL škole i načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa, hirurgiju glave i vrata UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić istakao je da se na ovoj klinici, u toku ove tekuće godine, obilježilo 20 godine od početka rada operacija paranazalnih sinusa metodom koja se zove funkcionalna endoskopska sinusna hirurgija (FESS). Prema njegovim riječima, prednost ove operativne metode ogleda se u veoma uspješnom minimalno invazivnom radu u regiji paranazalnih sinusa sa znatno skraćanim vremenom hospitalizacije pacijenta. Funkcionalna endoskopska sinusna hirurgija već duže vrijeme se naziva tkz. Zlatnim standardom u operacijama rinosinusne hirurgije zbog velikih benefita u odnosu nad klasičnim operacijama sinusa.

„Prošle godine smo uradili hiljaditu operaciju ovom metodom, što ukazuje na kvalitetan rad i izuzetno dobro iskustvo naših ljekara, a također i na dobro zadovoljstvo naših pacijenata. U našoj ustanovi se FESS metodom operišu pacijenti iz cijele Bosne i Hercegovine i na putu smo osnivanja referalnog centra iz domena funkcionalne endoskopske sinusne hirurgije“, rekao je u svom obraćanju prof. dr. med. sc. Umihanić.