Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla uručen aparat za mehaničku ventilaciju

Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla uručen aparat za mehaničku ventilaciju

posted in: Vijesti | 0

U kampanji „Svaki dres svoju priču nosi“ na inicijativu tuzlanskog filantropa Seada Mulića prikupljena su sredstva za nabavku aparata za mehaničku ventilaciju u vrijednosti od 49.275 KM.

Danas je donacija uručena Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla.

Kampanja za nabavku aparata za mehaničku ventilaciju implementirana je preko Fondacije tuzlanske zajednice, a uz podršku USAID Bosnia and Herzegovina. Tokom trajanja kampanje prikupljeno je nešto više od 52.000 KM, a novac je putem aukcije sportskih dresova i online platforme doniraj.ba doniralo više od stotinu pojedinaca i kompanija.
Cijena nabavljenog aparata je iznosila 49.725 KM, a ostatak novca od prikupljenih donacija biti će usmjeren na nabavku ostale medicinske opreme, prema specifikaciji koju će Fondaciji dostaviti iz UKC Tuzla.

Načelnica Klinike za dječije bolesti, Lejla Osmančević istakla je da će donacija aparata za mehaničku ventilaciju uticati na bolje i kvalitetnije liječenje budućih malih pacijenata.
“Medicina napreduje i rađa se puno prijevremeno rođenih beba, tako da smo prije par dana imali situaciju u kojoj smo imali četiri para blizanaca, te smo aparate morali posuditi sa drugih klinika. S ovim aparatom smanjujemo šanse da se slično ponovi, jer s njim možemo ventilirati i novorođenčad, ali i veću djecu. Ova donacija nije važna samo za Tuzlu i Tuzlanski kanton, nego je važna za cijelu BiH, jer u našu bolnicu dolaze i djeca iz Zvornika, Brčko distrikta i Odžaka”, rekla je načelnica klinike, Lejla Osmančević.

Inicijator kampanje Sead Mulić u oktobru prošle godine odlučio je da na javnu aukciju stavi ličnu kolekciju vrijednih sportskih dresova koje je godinama skupljao.
„Shvatio sam da nešto što je meni strast, ali ipak samo hobi, nekome može spasiti život. Presretan sam što smo uspjeli i što smo malim pacijentima, ali i njihovim roditeljima ulili dodatnu nadu u izlječenje. Drago mi je da smo pokazali da kad smo solidarni i kad se ujedinimo možemo riješiti probleme, da možemo učiniti velike stvari kad darujemo od srca i nadam se da će ovo motivisati i druge ljude dobrog srca, filantrope, da učine onoliko koliko mogu i pomognu ljudima u svojim zajednicama, kazao je Mulić, zahvalivši se svim donatorima i Fondaciji.