Transplantirani organi kod 5 pacijenata

posted in: Sample Data-Articles | 0

Tokom noći sa 01. na 02. septembar 2014. godine ljekari iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla su uz saradnju kolega iz Kantonalne bolnice Zenica izvršili eksplantaciju organa donora iz Zenice. Implantacija organa je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Multidisciplinarni timovi UKC Tuzla obavili su transplantacije dvije rožnica, dva bubrega i jetre.

Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvalitet života za pet pacijenata. Tim povodom u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla danas je održana konferencija za novinare.

Prema riječima, doc. dr. Nešada Hotića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, brzom reakcijom cjelokupnog transplantacionog tima UKC Tuzla, operativnog tima iz Zenice kao i humanosti porodice donora, ali i velikom broju nemedicinskog kadra urađene su transplantacije bubrega, rožnica i jetre. Ovom prilikom doc. dr. Hotić je izrazio veliku zahvalnost kako kolegama u Zenici, tako i ljekarima, supervizorima iz Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba.

Prof.dr.Mirsada Prašo, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla je istakla da uključivanje kantonalnih bolnica u transplantacioni projekat predstavlja veliki uspjeh i da se nada da će Kantonalna bolnica Zenica biti podstrek i bolnicama u Mostaru i Bihaću.

Načelnik Klinike za hirurgiju, prof.dr. Zijah Rifatbegović je rekao da je ovo prva kadeverična transplantacija jetre u posljednje dvije godine, te da je sve proteklo u najboljem redu i da pacijenti imaju uredan postoperativni tok.

Koordinator za transplantaciju jetre, doc. dr. Nermin Salkić je istakao da je ultrazvnični nalaz kod pacijenta kojem je transplantirana jetra uredan. ˝Pacijentovi krvni sudovi su prohodni, njegovi nalazi su očekivani za ovaj period, te za sada nemamo znakova odbacivanja. Pacijent je imunosupresivno u potpunosti pokriven”, rekao je doc. dr. Salkić.

Prema riječima Emira Hodžića, načelnika Klinike za interne bolesti pacijenti kojima su transplantirani bubrezi postoperativno su dobro, te da za sada nije zabilježena ni jedna akutna komplikacija. Takođe je istakao da je do sada u UKC Tuzla urađeno 115 transplantacija bubrega sa živog donora i 15 kadeveričnih.

“Oba pacijenta kojima je urađena transplantacija rožnice, su dobro, transplantat je čist i bistar, nema znakova odbacivanja i ukoliko sve bude išlo predviđenim tokom, pacijenti će uskoro biti pušteni na kućno liječenje”, rekao je prof.dr. Vahid Jusufović, načelnik Klinike za očne bolesti.

Stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku i Bolničku apoteku također su dali veliki doprinos u obavljanju ovih transplantacija.