U UKC Tuzla u toku održavanje postdiplomske škole ultrazvučne dijagnostike abdomena

U UKC Tuzla u toku održavanje postdiplomske škole ultrazvučne dijagnostike abdomena

posted in: Vijesti | 0

U organizaciji Ljekarske komore Tuzlanskog kantona i UKC Tuzla, od 08. maja do 02. juna 2023. godine, održat će se postiplomska škola ultrazvučne dijagnostike abdomena.

Polaznici škole dolaze iz različitih zdravstvenih ustanova iz cijele BiH, a voditelj postiplomske škole ultrazvučne dijagnostike abdomena je prof. dr. Senaid Trnačević, specijalista interne medicine i subspecijalista nefrolog.

Programom škole je predviđeno da se polaznici škole upoznaju sa fizikom ultrazvuka, odnosno osobinama ultrazvučnih talasa, te osnovama ultrazvučne tehnike, ali i uvodom u ultrazvučnu dijagnostiku abdomena i novinama u ultrasonografiji abdomena. Također, bit će prezentovane teme o ehoanatomiji jetre, žučne kese i žučnih vodova, kao i teme o upalnim i malignim bolestima žučne kese i difuznim i vaskularnim bolestima, cistama i tumorima jetre. Pored navedenih tema programom škole predviđena je i prezentacija na temu ultrasonografije abdomena u pedijatriji.

Predavači su eminetni ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti ultrasonografije: prof. dr. med. sc. Denijal Tulumović, prof. dr. med. sc. Ervin Alibegović, prof. dr. med. sc. Nermin Salkić, dr. med.sc. Nedima Atić i prof. dr. Nihad Mešanović, dipl.ing.el.

Cilj organizatora škole ultrazvuka je da se osavremeni i poboljša nivo ultrasonografije, kao i da se omogući kvalitetnija edukacija ljekara.